Erfgoeddag 2017

Mendop vzw op Erfgoeddag 2017


Erfgoeddag 2017 ging door op zondag 23 april. Mendop had een informatiestand in de inkomzaal van het Stadsarchief te Brugge. Bezoekers kregen onder meer een unieke rondleiding in de depotkelders van het Stadsarchief.

Hieronder enkele sfeerbeelden van deze dag en een overzicht van de teksten omtrent de meest recente aanwinsten voor het dierenarchief van Mendop die in de vitrines werden tentoongesteld.De Brugse vzw Mens & Dier op papier (Mendop vzw) beheert sinds 2008 het enige dierenarchief in België. Het depot bevindt zich in het Brugse Stadsarchief, dat dit initiatief van meet af aan steunde.
Mendop ontfermt zich over archieven, collectiepapieren en bibliotheken van zowel particulieren, bedrijven als gespecialiseerde dierenverenigingen en overheidsinstellingen.

Mendop beheert inmiddels een gevarieerd archief met papieren dierenerfgoed rond thema’s als   duivensport, kanaries, paarden en bijenteelt.

De Brugse imkers Omer Goens (1924-2006) en Jozef Maes (1924-2003) publiceerden in 1985 een naslagwerk over de geschiedenis van de bijenteelt.  De antiquarische boeken en prenten, tijdschriften, en documentatiemappen van beiden belandden na hun overlijden bijna integraal in het dierenarchief van Mendop vzw.

 

Het Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG) in Leuven bezorgde Mendop begin 2017 de nagelaten vakboeken en schoolschriften van de Limburgse veearts Joseph Vijgen (1896-1986), een voormalig student van de verdwenen Veeartsenijschool te Kuregem (Anderlecht).

Bijna 60 jaar lang legde Prosper Van Lancker (°1924) zich toe op de kweek van rasduiven, raskonijnen en fazanten. Als bestuurslid en keurder was hij onder meer actief bij de Koninklijke Kroppersclub Gent en Het Neerhof Gent. Na zijn vertrek naar een rusthuis schonk hij aan Mendop een fraaie staalkaart voorwerpen en papieren getuigen uit zijn overvolle dierenloopbaan.

Zo'n 40 jaar geleden zag Luc Verstraete in de Smedenstraat te Brugge een kasboek uit 1918 liggen op een vuilnisbak. Het bleek te gaan om een stukje Brugse duivensportgeschiedenis (foto linksboven). Hij twijfelde niet en nam het mee naar huis. Nadat hij het al die tijd bewaarde, schonk hij dit tijdsdocument onlangs aan Mendop vzw.

Begin april 2014 verwierf Mendop het gevarieerde archief van Jaak Vanuyttrecht (1934-2013) een Belgisch kanariekampioen. Samen met zijn echtgenote Lisette Heyndericks was hij een uitzonderlijk veelzijdig fokker van harzerkanaries, Belgische baardkrielen, Oud-Hollandse kapucijnduiven, angorakonijnen en Welsh Springer Spaniëls.

Mendop Erfgoeddag 2017

In de loop van 2015 en 2016 verwierf Mendop een gevarieerde collectie bijzondere attributen en boeken uit de nalatenschap van de befaamde Brugse valkenier, jachthoornblazer en goudsmid Francis Buysse (1949-2004).

 

 

© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org

naar boven

Erfgoeddag Mendop vzw Intro

Erfgoeddag Mendop vzw 2009

Erfgoeddag Mendop vzw 2010

Erfgoeddag Mendop vzw 2011

Erfgoeddag Mendop vzw 2012

Erfgoeddag Mendop vzw 2013

Erfgoeddag Mendop vzw 2014

Erfgoeddag Mendop vzw 2015