aapje van Bergen (Mons)

Nog voor de opkomst van de stadsdichter, hadden veel steden een eigen stadsdier. Dit groene aapje van keramiek is 13,5 centimeter hoog en afkomstig uit het Henegouwse Mons (Bergen). Het originele beeldje prijkt er ten minste sinds 1843 op heuphoogte tegen de pui van het stadhuis, links van de ingangspoort. Het staat bekend als ‘le singe du grand garde’, het aapje van de hoofdwachter.

Waarom Mons een aapje als mascotte kreeg, valt nog moeilijk te achterhalen. Even intrigerend is de vraag waarom de meeste Bergense aapjes die door de lokale handel aan toeristen werden verkocht (de kleinste meten 4 centimeter ) steevast een laagje van groen glazuur kregen. Misschien omdat ook de lokale draak die jaarlijks tijdens een groots folklorefeest, la Ducasse de Mons, op het marktplein wordt bevochten, in een fel groene kleur steekt.

Het echte, bronskleurige beeldje is maar een centimeter of veertig hoog en bevindt zich vermoedelijk al sinds de zeventiende eeuw in of aan het stadhuis. Zijn kopje glimt als een opgeblonken koperen ketel doordat het door tienduizenden mensen is geaaid, inclusief de Keizer van Japan en de Koning van Spanje. Niet toevallig speelt het beeldje in de lokale traditie de rol van geluksbrenger.

Wie het aapje streelt en een wens uitspreekt, mag hopen op geluk. Een jongedame die hengelt naar de ideale man, een pas getrouwd stel dat snel kinderen wil, in Mons volstaat tot op vandaag een aai over het bolletje van het geluksaapje om in goede hoop verder te gaan. Het aapje van Bergen heeft ook gediend als ‘point de repère’, een ijkpunt voor de landmeters in deze mijnstreek (Borinage).

Meer informatie over het aapje van Bergen: klik hier.© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org