Levend Erfgoed Expo
28 augustus 2011


Zondag 28 augustus 2011 had Mendop vzw een tentoonstellingsstand op de vijftiende Levend Erfgoed Expo op het Provinciaal Domein Puyenbroeck te Wachtebeke (Oost-Vlaanderen).

De Expo is een organisatie van het Steunpunt Levend Erfgoed (www.sle.be) en brengt jaarlijks tientallen authentieke Belgische huisdierrassen samen, waaronder honden, geiten, schapen, paarden, hoenders, ganzen, eenden, konijnen en runderen.

In 2011 had Mendop vzw een gedeelde stand met het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (klik hier). Het VIOE stelde archeologische vondsten van beenderen en schedels tentoon en gaf meer toelichting over het ontstaan van huisdieren en de herkomst van deze vaak middeleeuwse dierenresten. Mendop vzw exposeerde onder meer oude foto’s en voorwerpen die intussen uit het collectieve geheugen zijn verdwenen, zoals een leeuwerikenspiegel, een serinette (orgeltje om kanaries te leren zingen), een antieke zwanenhalsband, een geitenbel en een koehoorn die aan de broeksriem hing en als houder diende voor een wetsteen of slagersmessen.

De stand kende erg veel bijval. Honderden kwamen langs en staken iets op over het eeuwenoude verbond tussen mens en dier. 

Onderstaande foto’s geven een indruk van deze dag. Wie klikt op de beelden krijgt een grotere versie te zien. © Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org

naar boven
terug