Blaffend erfgoed


BLAFFEND ERFGOED. De hond als archiefbeest
Provincie West-Vlaanderen i.s.m. Mendop vzw


Liep van 26 april tot en met 31 mei 2009 in Brugge

AFFICHE: klik hier
FOLDER : klik hier

Blaffend erfgoed bijt niet. Speech Anton Ervynck openingsavond: klik hier

Blaffend erfgoed. Ten geleide tentoonstelling. klik hier

Bij de tentoonstelling hoorde een door Jan Desmet geschreven brochure van 24 blz. waarin alle bijschriften bij de 65 gepresenteerde onderwerpen gebundeld werden. 

Blaffend erfgoed werd getipt door de krant De Morgen (24 april 2009)


Deze tentoonstelling liep in samenwerking met de Provinciale Bibliotheek & Documentatiecentrum West-Vlaanderen en Mendop vzw. De expositie ging door in het Provinciehuis Tolhuis, Jan van Eyckplein 1 te Brugge.

De tentoonstelling toonde oude foto’s, documenten en voorwerpen over mens & hond in de tijd van toen. De hond als familiebeest, kameraad, werkdier, speelvogel, gevaar (hondsdolheid!), waker, held, soldaat, modieus statussymbool of zorgenkind van de eerste dierenbeschermers. Maar ook en vooral de mens als hondenvriend en hondengebruiker in al zijn oude glorie.

De expositie liet tevens zien dat het de moeite loont om getuigenissen over het verbond tussen mens en hond als cultureel erfgoed te bewaren. Oude foto’s, affiches, prenten, catalogi of boeken omtrent de hond vertellen vaak meer over de mens dan over het dier in kwestie.

Voor sfeerbeelden van de tentoonstelling: klik op de onderstaande fotos.

De bruiklenen voor deze expositie kwamen uit de collecties van Jan Desmet, de Provinciale Bibliotheek en Documenatiecentrum West-Vlaanderen, de Stedelijke Musea Brugge, het Brugse Stadsarchief , het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed, Jaak A. Rau en het Provinciaal Landbouw-, Ambachten- en Karrenmuseum (Beernem). © Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org

 

naar boven

terug naar tentoonstellingen

terug naar Erfgoeddag