Een persmagnaat van toen: de duifEen persmagnaat van toen: de duif  

Naar aanleiding van Erfgoeddag 2014 organiseerde Mendop op zaterdag 26 en zondag 27 april een tentoonsstelling rond de geschiedenis van de duivensportpers met als titel Een persmagnaat van toen: de duif  

Op zondag stond tevens een interview op het programma met Luc De Vlieghere
(°1935), een convoyeur en bedrijfsleider uit Izegem die een halve eeuw lang zeer nauw betrokken was bij de Belgische duivensport. In 2012 schonk hij zijn collectie van duizenden oude duivensportkranten aan het dierenarchief van Mendop vzw. De tentoonstelling toonde hier een staalkaart van.

Expo en interview gingen door in het Provinciaal Hof op de Markt in Brugge.


Pers & promotie

Aankondiging Brugse brochure Erfgoeddag: klik hier

Aankondiging duivensportsite Pigeon Paradise: klik PIPA

Vermelding website FARO i.v.m. film Flying Home

De expo kwam in beeld tijdens de eerste 15 seconden van het tv-verslag op Focus-WTV
(klik op afbeelding onder)


Tekst intropaneel

Klik op bovenstaande foto voor tekst intropaneelSfeerbeelden expositie
De man die vijf miljoen duiven liet vliegen

Sfeerbeelden interview met Luc De Vlieghere (links op de foto)
op zondag 27 april 2014.

Luc De Vlieghere (°1935) was zaakvoerder van de firma De Vlieghere - De Poorter uit Izegem. 

Dit in 1898 door Abdon De Poorter (1870-1952) opgerichte familiebedrijf specialiseerde zich in benodigdheden voor de duivensport, het begeleiden van wedstrijdduiven naar de losplaatsen in Frankrijk en de fabricage van vogelringen. In 2012 schonk Luc De Vlieghere vele duizenden oude duivensportkranten uit het archief van zijn stopgezette bedrijf aan Mendop, waardoor een unieke brok dierenerfgoed een veilige en maatschappelijke bestemming kreeg. 

In het vraaggesprek, dan ongeveer een uur duurde, kregen de toehoorders een goed beeld van de enorme aanhang die de duivensport in België heeft gekend. Rond 1935 telde de Belgische Duivenbond een kwartmiljoen leden. Luc De Vlieghere wist bovendien door welk toeval voormalig koning Boudewijn tot het duivenmelkersgild toetrad. 

De reputatie van België als duivensportnatie werkt door tot vandaag. Zelfs nu er véél minder duivenmelkers zijn dan voorheen, blijft de buitenlandse vraag naar Belgische sportduiven onverminderd groot, ten bewijze de tienduizenden duiven die jaarlijks door liefhebbers in het Verre Oosten worden opgekocht.© Mendop vzw
Homepagina: www.mendop.org